Sote-viidakon seikkailija

Ajankohtaista

Miia Nahkuri on sote-viidakon seikkailija

Eduskuntaan pyrkivä riihimäkeläinen Miia Nahkuri sai suuremman kiinnostuksen kipinän vaikuttamiseen 10 vuotta sitten, kun hän opiskeli ammattikorkeakoulussa sosiaalialaa.

– Hyvin pian huomasin kohtaavani opiskelujen ja työn kautta ihmisiä, joiden ääni ei yhteiskunnassamme kuulu, Nahkuri kertoo.

Nahkuri on ehtinyt työskennellä sosiaali- ja terveysalalla kaiken ikäisten ja hyvin erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten kanssa. Hän haluaa tuoda päätöksentekoon arjen ja käytännön näkökulman. Kunnallispolitiikassa Nahkurin kädenjälki on näkynyt vuodesta 2008: lautakunnissa, kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa.

– Ilokseni olen huomannut, että asioihin voi oikeasti vaikuttaa. Eduskuntaan pyrkiminen on minulle luonnollinen jatkumo tähän vaikuttamistyöhön. Kunnallisella tasolla en pysty vaikuttamaan kaikkiin asioihin joihin toivoisin muutosta.

Työ ihmisten, jotka ovat kokeneet sotaa ja tuhoa, parissa on tuonut Nahkurille uudenlaista arvostusta Suomea kohtaan.

– Moni asia on puolustamisen arvoinen. Yhteiskunnan tulee taata kaikille samanlaiset avaimet menestykseen ihmisten taustasta huolimatta.

– Tämä ei ole itsestäänselvyys vaan sen eteen on tehtävä määrätietoisesti töitä. Pohjoismainen hyvinvointivaltio on mielestäni paras lääke eriarvoistumiseen. Maksuton koulutus ja muut toimivat julkiset palvelut ovat tässä tärkeässä roolissa.

Raha ei ole avain kaikkeen

Nahkurille tutuinta aluetta ovat sote-asiat. Hän on seikkaillut sosiaali- ja terveydenhuollon palveluviidakossa kohta kymmenen vuotta.

– Sote-uudistus on hyvä alku, mutta tämä ei vielä riitä. Näen päivittäin työssäni epäkohtia, jotka tuottavat vain entistä enemmän työtä ja päällekkäisyyksiä.

Nahkuri haluaa viidakkoon entistä vahvempaa asiakasnäkökulmaa. Kaikkeen ei aina tarvita rahaa, vaan asioita voidaan tehdä paremmin jo luomalla selvempiä palvelukokonaisuuksia ja lisäämällä yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

– Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat minulle erityisen tärkeitä arvoja. Kaikki olemme erilaisia, mutta samanarvoisia.

Työtä, työtä ja työtä

Puolueeseen Nahkuri toivoo positiivista henkeä.

– Koen, että puoluekenttä odottaa tällä hetkellä jonkinlaista ihmettä, joka saisi puolueen galluppien kannatusluvut kääntymään noususuuntaan.

Nahkuri ei usko pikavoittoihin.

– En usko myöskään siihen, että puolueen kannatus on yhden ihmisen käsissä.

Nahkurin mukaan kannatus nousee vain ankaralla työllä. Työtä on tehtävä sekä paikallisella että valtakunnallisella tasolla.

– Puolueessamme tulee myös nostaa jäsenistön arvostusta ja noudattaa demokratian pelisääntöjä. Puolueen jäsenyyden on avattava vaikuttamismahdollisuuksia.

Omassa kampanjassaan Nahkuri jalkautuu toreille ja turuille.

– Haluaisin tehdä kampanjani aikana myös konkreettisesti jotain hyvää. Tähän ensimmäinen askel on osallistua Hämeenlinnassa järjestettävään Kävele naiselle ammatti -tapahtumaan 14. syyskuuta.

– Kaikki vaalit, joissa olen ollut aikaisemmin ehdolla, on tehty pääosin talkoovoimin. Nämä vaalit eivät varmasti ole poikkeus. Kampanjointi on myös mukava tapa tuoda ihmisiä yhteen ja uskonkin, että saamme taas synnytettyä positiivisen hengen kampanjointiin.

Onnellinen lomalla, onnellinen töissä

Loman Nahkuri aloittaa mahdollisuuksien mukaan matkustamalla ulkomaille. Näin ajatukset saa irti työ- ja luottamustehtävistä.

– Toisin kuin monet suomalaiset, en ole kovin intohimoinen mökkeilijä. Tämä varmasti osaltani johtuu siitä, ettei suvussamme ole ollut mökkejä, joissa viettää kesäpäiviä.

Kesällä Nahkuri nauttii eniten siitä, että voi elää ilman kalenterin tarjoamaa minuuttiaikataulua.

– Loman aikana nautin rauhallisista aamuista ja päivän uutisten selailusta aamukahvin kera. Seuraan maailmantapahtumia aktiivisesti myös kesällä lomaillessa. Jokainen viettää loman omalla tavallaan, tärkeintä on tuntea loma voimaannuttavana.

Nahkuri palasi viikko sitten lomaltaan onnellisena töihin.

– Koen olevani etuoikeutettu, koska minulla on vakituinen työ, johon palata loman jälkeen.

Julkaistu Hämeen Kaiussa 10.8.2014
Teksti: Veera Oksanen