Yhdenvertaisuus ja sukupuolten moninaisuus – ihmisoikeudet myös sateenkaaren päähän

Ajankohtaista

 

Perjantai-iltana Ravintola Koomikossa käytiin avartavaa keskustelua sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksista. Yhdenvertaisuudesta ja sukupuolten moninaisuudesta olivat keskustelemassa SDP:n eduskuntavaaliehdokkaat Miia Nahkuri ja Iisakki Kiemunki sekä Pirkanmaan SETA:n toiminnanjohtaja Mikko Väisänen.

Yhdenvertaisuuden edistäminen on kaikkien yhteinen asia, eikä vain vähemmistöjen. Yleisiin asenteisiin ja ihmisten ennakkoluuloihin pitää vaikuttaa avoimen tiedotuksen keinoin. Ihmisten aito kohtaaminen on tärkeää – jos jokin askarruttaa, on parempi kysyä kuin arvailla. Olettamalla ja perehtymättä sateenkaari-ihmisten todellisuuteen saatetaan aiheuttaa paljon vahinkoa.

Erityisesti tasa-arvoisen avioliittolain loppuunsaattaminen ja translain uudistaminen herättivät keskustelua. SDP haluaa edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa kaikilla yhteiskunnan eri osa-alueilla. Siksi myös tasa-arvoiselle avioliittolaille löytyy SDP:stä vankka kannatus. Tämä on kuitenkin vain yksi askel kohti yhtäläisiä ihmisoikeuksia.

Seuraava askel on translain uudistusten voimaan saattaminen, jonka pitää toteutua ensi hallituskaudella. Nykyistä translakia on arvosteltu erityisesti siitä, että se edellyttää sukupuoltaan korjaavalta lisääntymiskyvyttömyyttä ja avioeroa nykyisestä puolisosta. Tällä hetkellä laki loukkaa transihmisten yksityisyyden ja perhe-elämän suojaa sekä itsemääräämisoikeutta räikeällä tavalla. Suomi on jo saanut Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutetulta huomautuksen juridisen sukupuolen vahvistamista koskevasta lainsäädännöstä. Ensi hallituskaudella peruspalveluministeri Susanna Huovisen työryhmän aloittamaa lakimuutoksen valmistelua on jatkettava ja lain epäkohdat on korjattava.

Illan aikana pohdittiin myös, löytyisikö Riihimäeltä halukkuutta vapaaehtoispohjalta järjestettävään sateenkaariväen vertaistukitoimintaan, jollaista on käynnistynyt mm. Hämeenlinnassa. Toivottavasti löytyy. Se, että löytää yhteisön tuen omalle identiteetilleen voi olla monelle käänteentekevä asia oman minuutensa hyväksymisessä ja mullistaa koko elämän. (Vinkki: sopii myös heteroille.)

Korjattavaa on paljon, mutta maailmaa voi muuttaa. Tarvitaan vain rohkeita ihmisiä.

Koomikko3
Pirkanmaan SETA:n toiminnanjohtaja Mikko Väisänen, hämeenlinnalaiset vertaistukiaktiivit Miro ja Annika sekä ehdokkaat Miia Nahkuri ja Iisakki Kiemunki.

 

Koomikko6
Illan vauhdikkaasta viihdepläjäyksestä vastasi riihimäkeläinen dragartisti Jukka K!

 

SDP:n vaaliohjelman tasa-arvoon ja turvallisuuteen liittyvät tavoitteet löydät TÄSTÄ. Tutustu ihmeessä samalla myös muihin vaaliohjelman osa-alueisiin.