Sote- ja maakuntauudistus sisältää paljon turhauttavaa keskustelua

Miian mietteitä

Eduskunta aloitti tällä viikolla valinnanvapauslain käsittelyn. Koska kokonaisuutena sote- ja maakuntauudistus on valtava uudistus, käydään siitä vilkasta keskustelua jatkuvasti. Harmillista on keskustelun laatu. Tässä kiteytyy moni asia, jotka ärsyttävät yleisestikin poliittisessa keskustelussa. Aito dialogi puuttuu.

 

Tästä maasta ei löydy yhtään vastuullista päättäjää, joka olisi sitä mieltä, että uudistusta ei tarvittaisi. Kaikki tietävät, että jotain pitää tehdä, koska Suomessa tulevaisuudessa yhä pienenevä joukko työikäisiä kantaa vastuuta ikääntyvästä väestöstä sekä heidän palveluista. Sote-uudistuksen tavoitteena on kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta sekä hillitä kustannuksia. Kaikki varmasti voivat allekirjoittaa myös tämän vai löytyykö jostain joku, joka ehdottomasti toivoo eriarvoisuuden lisääntyvän? Tai, että menot kasvavat entisestään?

 

Se mistä puolueet ja myös asiantuntijat ovat eri mieltä, ovat keinot ja mallit, joilla näihin tavoitteisiin voitaisiin vastata. Nyt keskustelu näyttää ajautuneen yhä enemmän siihen suuntaan, että uudistusta perustellaan uudistuksen tarpeella ja tavoitteiden hokemisella. Kun muutamia viikkoja sitten kysyin eräässä tilaisuudessa, mistä aidosti säästöt syntyvät, sain vastaukseksi integraation parantamisen ja muita tavoitteita, joita uudistukseen sisältyy. Esimerkkinä käytettiin kaupunkeja, jotka ovat jo kehittäneet palveluketjuja ja näin on saatu säästöjä aikaan. Kun jatkoin keskustelua ja kysyin, miksi tähän työhön tarvitaan maakuntaa alustaksi, kun kunnat jo aktiivisesti asiaa miettivät, en saanut vastausta ja keskustelu tyrehtyi tähän. Turhauttavaa.

 

Jos keskustelu ärsyttää tällaista keskivertoa kunnallispoliitikkoa, joka sattuu vielä olemaan sosiaalialan ammattilainen, niin voin vaan kuvitella millaiselta sen seuraaminen tuntuu niistä, jotka seuraavat keskustelua kauempaa. Integraatiosta puhuttaessa puhutaan lähinnä terveydenhuollosta, sosiaalipalvelut saattavat vilahtaa jossain välissä, mutta ilman sen suurempaa huomioita. Tämä on harmillista, koska tiedämme, että ns. kalliit asiakkaat (joka on myös hirveä käsite!) aiheuttavat reilusti yli puolet sosiaali- ja terveydenhuolto menoista.

 

Muutama viikko sitten Twitterissä ehdotin, että joku järjestäisi edes yhden keskusteluohjelman, jossa puhuttaisiin pelkästään maakuntauudistuksesta. Ei sanakaan sote-palveluista vaan keskusteltaisiin siitä kaikesta muusta, jota ollaan tähän yhtälöön tunkemassa; Te-palveluista, Ely-keskuksista, maakuntaliitojen tehtävistä.. Toivottavasti tästä vielä joku ottaa kopin.