Hallituksen päätökset pidentävät hoitojonoja ja kasvattavat kustannuksia

Hallituksen päätökset pidentävät hoitojonoja ja kasvattavat kustannuksia

Valtion ensi vuoden budjetti sisältää useita heikennyksiä julkisiin sote-palveluihin. Orpon hallitus vaikeuttaa hoitoon pääsyä heikentämällä hoitotakuuta ja nostamalla terveydenhuollon asiakasmaksuja. Lisäksi lääkkeiden arvonlisäveroa korotetaan ja lääkekorvauksia vähennetään. Hallitus myös leikkaa sosiaali- ja terveysalan järjestöiltä kolmanneksen avustuksista hallituskauden aikana, joka tulee entisestään kasvattamaan hyvinvointialueiden palvelutarvetta. 

Toisin kuin hallitus väittää, Kela-korvausten nostaminen ei ole lisännyt yksityisten terveyspalveluiden käyttöä. Kelan tietojen mukaan korvaukset valuvat heille, jotka käyttivät jo valmiiksi yksityisiä terveyspalveluita eikä näin ollen korvauksien nostaminen ole auttanut hoitojonojen purkamisessa. Useat asiantuntijat varoittivat hallitusta etukäteen tästä. Nyt veronmaksajien rahaa on palanut kaksinkertaisesti ja hyöty on ollut olematon ja yhä edelleen hallitus haluaa laittaa lisää rahaa Kela-korvauksiin. Jos valtiontalouden tasapainotus olisi hallitukselle ensisijaista, tällaisia ratkaisuja ei tehtäisi. 

Marinin hallitus tiukensi perusterveydenhuollon hoitotakuuta kolmesta kuukaudesta kahteen viikkoon.Hoitotakuun kiristäminen on ohjannut hyvinvointialueita panostamaan perustason palveluihin ja THL:n mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta on päässyt hoitoon alle kahdessa viikossa.

Nyt Orpon hallitus romuttaa hoitotakuun, joka ei helpota hyvinvointialueiden tilannetta, vaan pidentää hoitojonoja, pahentaa sairauksia ja lisää kustannuksia tulevaisuudessa. Tämä myös ohjaa hyvinvointialueita väärään suuntaan ja pahimmillaan romuttaa aiemman työn palveluiden painopisteen siirtämiseksi raskaista palveluista kohti perustasoa. On myös epäreilua väittää, ettei hyvinvointialueilla ole pakkoa pidentää hoitotakuun aikoja, koska hallitus leikkaa siihen tarkoitetut rahat pois hyvinvointialueiden rahoituksesta.

Historiallisen suuren uudistuksen jälkeen hyvinvointialueet tarvitsevat työrauhaa, jotta sote-palveluiden pitkäjänteinen kehittäminen olisi mahdollista. Orpon hallituksen valitsemat ratkaisut vievät kehitystä väärään suuntaan, mutta vielä on mahdollista kääntää suuntaa. Hoitotakuu on ollut yksi keino rakentaa palveluita, jotka palvelevat kaikkia suomalaisia tasapuolisesti ja kestävästi, toivottavasti tätä ei romuteta. 

Miia Nahkuri

puoluehallituksen jäsen (SDP)

aluevaltuutettu

Hallituksen päätökset pidentävät hoitojonoja ja kasvattavat kustannuksia

Valtion ensi vuoden budjetti sisältää useita heikennyksiä julkisiin sote-palveluihin. Orpon hallitus vaikeuttaa hoitoon pääsyä heikentämällä hoitotakuuta ja nostamalla terveydenhuollon asiakasmaksuja. Lisäksi lääkkeiden arvonlisäveroa korotetaan ja lääkekorvauksia vähennetään. Hallitus myös leikkaa sosiaali- ja terveysalan järjestöiltä kolmanneksen avustuksista tulevina vuosina, joka tulee entisestään kasvattamaan hyvinvointialueiden palvelutarvetta. 

Toisin kuin hallitus väittää, Kela-korvausten nostaminen ei ole lisännyt yksityisten terveyspalveluiden käyttöä. Kelan tietojen mukaan korvaukset valuvat heille, jotka käyttivät jo valmiiksi yksityisiä terveyspalveluita eikä näin ollen korvauksien nostaminen ole auttanut hoitojonojen purkamisessa. Useat asiantuntijat varoittivat hallitusta etukäteen tästä. Nyt jo veronmaksajien rahaa on palanut kaksinkertaisesti ja hyöty on ollut olematon ja yhä edelleen hallitus haluaa laittaa lisää rahaa Kela-korvauksiin. Jos valtiontalouden tasapainotus olisi hallitukselle ensisijaista, tällaisia ratkaisuja ei tehtäisi. 

Marinin hallitus tiukensi perusterveydenhuollon hoitotakuuta kolmesta kuukaudesta kahteen viikkoon. Hoitotakuun kiristäminen on ohjannut hyvinvointialueita panostamaan perustason palveluihin ja THL:n mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta on päässyt hoitoon alle kahdessa viikossa.

Nyt Orpon hallitus romuttaa hoitotakuun, joka ei helpota hyvinvointialueiden tilannetta, vaan pidentää hoitojonoja, pahentaa sairauksia ja lisää kustannuksia tulevaisuudessa. Tämä myös ohjaa hyvinvointialueita väärään suuntaan ja pahimmillaan romuttaa aiemman työn palveluiden painopisteen siirtämiseksi raskaista palveluista kohti perustasoa. On myös epäreilua väittää, ettei hyvinvointialueilla ole pakkoa pidentää hoitotakuun aikoja, koska hallitus leikkaa siihen tarkoitetut rahat pois hyvinvointialueiden rahoituksesta.

Historiallisen suuren uudistuksen jälkeen hyvinvointialueet tarvitsevat työrauhaa, jotta sote-palveluiden pitkäjänteinen kehittäminen olisi mahdollista. Orpon hallituksen valitsemat ratkaisut vievät kehitystä väärään suuntaan, mutta vielä on mahdollista kääntää suuntaa. Hoitotakuu on ollut yksi keino rakentaa palveluita, jotka palvelevat kaikkia suomalaisia, toivottavasti tätä ei romuteta. 

Teksti on julkaistu myös Aamupostissa ja Hämeen Sanomissa.

Kommentit

Jätä kommentti