Hallituksen puhe oikeudenmukaisuudesta on silmänkääntötemppu

Miian mietteitä

Petteri Orpon (kok.) ja Riikka Purran (ps.) hallitus päätti kehysriihessä kolmen miljardin sopeutustoimista julkiseen talouteen. Vaikka ministerit toistelivat ennen riihtä, että nyt sopeuttamistoimet tehdään oikeudenmukaisesti ja kaikki joutuvat osallistumaan talkoisiin, näin ei käynyt.

Valtiovarainministeri Purran sakset iskevät muun muassa eläkeläisiin eikä pienituloisten arkea helpoteta millään tavalla, vaikka hallitus tekee arvolisäveroon historiallisen kovan korotuksen.

Leikkuri iskee myös meidän kaikkein tärkeimpiin palveluihimme aina julkisista sote-palveluista hallituksen ”erityissuojeluksessa” olleeseen koulutukseen.

Näin sosiaalialan ammattilaisena ja 1990-luvun laman lapsena pidän täysin anteeksiantamattomana sitä, että hallitus on jo nyt tietoisesti omilla päätöksillään lisännyt lapsiperheköyhyydestä kärsivien lapsien määrää 17 000 lapsella.

Mitä kovemmat ajat ovat käsillä, sitä tärkeämpää on, että päätökset tehdään aidosti oikeudenmukaisesti.

Suomen sosiaali ja terveys ry:n selvityksen mukaan päätökset ajavat Kanta-Hämeessä 320 lasta köyhyysrajan alapuolelle. Tämän päälle hallitus vielä päätti säästää 100 miljoonaa sosiaalityöstä.

Mitä kovemmat ajat ovat käsillä, sitä tärkeämpää on, että päätökset tehdään aidosti oikeudenmukaisesti. SDP panostaisi osaamiseen ja koulutukseen ja varmistaisi, että työttömät saavat tukea niin työnhaun kuin työkyvyn ongelmiin sekä pitäisi huolta siitä, että myös osa-aikaisen työn tekeminen on kannattavaa.

Tämä on oikeudenmukaista politiikkaa, jonka avulla varmistetaan, että yhteiskunnan turvaverkko kantaa kaikissa tilanteissa.

Koulutuksen sijaan hallituksen ”erityissuojeluksessa” ovat edelleen kaikkein varakkaimmat.

Hallitus ei puutu pääomatulojen verotukseen, yritystukiin tai esimerkiksi listaamattomien yritysten osinkoverotukseen, vaikka lähes kaikesta muusta leikataan.

SDP vahvistaisi julkista taloutta puuttumalla näihin. Näin voisimme suojata kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ja varmistettaisiin kaikkien osallistuminen talkoisiin muuallakin kuin juhlapuheissa.

Mielipidekirjoitus on julkaistu myös Hämeen Sanomissa ja Aamupostissa.