Joillekin jokainen yö on asunnoton

Tänään 17. lokakuuta on YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen päivä, jolloin Suomessa vietetään Asunnottomien yötä. Se on meille monille onnekkaille tärkeä muistutus yhteiskunnan epäkohdista, mutta joillekin jokainen yö on asunnoton.

Hallituksen suunnittelemat sosiaaliturvaleikkaukset tulivat tänään eduskuntaan käsiteltäviksi. Kuuntelin asumistuen leikkaamiseen liittyvää keskustelua ja on myönnettävä, että ahdistuin.

Asunnottomuuden ja eriarvoistumisen syyt ovat moninaisia; nuoret, maahan muuttaneet, päihde- ja mielenterveysongelmilla oireilevat sekä vapautuvat vangit ovat yliedustettuja asunnottomien joukossa. Kuitenkin näyttää siltä, ettei Suomessa riittävästi ymmärretä, kuinka yhä useammat matalapalkka-aloilla työskentelevät, pätkätöitä ja osa-aikatyötä tekevät ihmiset ovat asunnottomuusuhan alla tai ovat jo joutuneet asunnottomiksi korkeiden elinkustannusten vuoksi. Nyt asumistuen leikkaukset tulevat hankaloittamaan entisestään heidän tilannetta.

Ehkä juuri tästä syystä Asunnottomien yö -tapahtumat ovat nyt tärkeämpiä kuin koskaan; jotta voisimme asettua toisten asemaan ja ymmärtää toisiamme paremmin.

Kiitos kaikille, jotka teette näkyväksi yhteiskunnan epäkohtia ja tarjoatte mahdollisuuden erilaisten ihmisten kohtaamiselle näiden tapahtumien kautta.

Kommentit

Jätä kommentti