Kaatuneiden muisto ei saa himmetä, vaan sen tulee elää sukupolvelta toiselle syvänä kiitollisuutena sydämissämme ja toimissamme isänmaan hyväksi

Miian mietteitä
Riihimäen sankarihautausmaa 21.5.2023

Sain kunnian pitää puheen Riihimäen sankarihaudalla järjestetyssä perinteisessä Kaatuneitten muistopäivän tilaisuudessa. Alla puhe kokonaisuudessaan.

Arvoisat veteraani- ja maanpuolustusjärjestöjen, puolustusvoimien sekä seurakunnan edustajat ja muut kuulijat!

Kokoontuessamme yhdessä kaatuneiden muistopäivänä, haluamme kunnioittaa kaikkia heitä, jotka ovat antaneet henkensä puolustaessaan vapauttamme ja arvojamme. Muistamme Suomea ja suomalaisia koskettaneissa sodissa ja muissa taisteluluonteisissa toimissa kaatuneita.

Kaatuneiden muistopäivä on muistutus siitä, että vapaus ei ole tullut ilmaiseksi, vaan sen hinta on ollut kova. Nuorin sankarivainaja tälläkin sankarihaudalla on vain 17-vuotias. Jokainen nimi, joka on kaiverrettu muistomerkkeihimme, edustaa elämää, joka keskeytyi liian varhain ja unelmia, jotka jäivät saavuttamatta.

Tämä päivä on omistettu kaikille niille rohkeille ihmisille, jotka ovat maksaneet korkeimman mahdollisen hinnan maamme ja sen arvojen puolesta. Tällä hetkellä Ukraina käy taistelua vapauden ja itsemääräämisoikeuden puolesta. Tämä päivä tarjoaa meille myös tilaisuuden osoittaa solidaarisuuttamme Ukrainalle ja kaikille konfliktin uhreiksi joutuneille. Myös heidän muistonsa kutsuu meitä toimimaan ja edistämään rauhaa, ymmärrystä ja ihmisoikeuksia maailmassa. Haluankin kiittää riihimäkeläisiä siitä, miten ukrainalaiset pakolaiset on otettu vastaan kaupungissamme ja uskon, että osoitamme heille empatiaa ja tukea tulevaisuudessakin.

Meidän on sitouduttava työskentelemään rauhanomaisten ratkaisujen puolesta konflikteissa ja tukemaan voimakkaasti niitä, jotka taistelevat sortoa vastaan. Me emme ole Suomessa unohtaneet maamme historiaa. Uskonkin tuon historian ymmärryksen luovan nyt uskoa ja toivoa Suomessa sekä Ukrainassa siihen, että Ukraina voittaa sodan ja vapaus sekä rauha ovat saavutettavissa.

Suomessa vapauden hinta on ollut kova ja sen ylläpitäminen vaatii työtä ja rohkeutta. Kaatuneiden muisto ei saa himmetä, vaan sen tulee elää sukupolvelta toiselle syvänä kiitollisuutena sydämissämme ja toimissamme isänmaan hyväksi. Parhaimmalla tavalla kunnioitamme heitä, jotka antoivat kaikkensa vapautemme eteen, pitämällä mahdollisimman hyvää huolta arvokkaasta isänmaastamme yhdessä. Meillä on velvollisuus vaalia rauhaa, edistää oikeudenmukaisuutta ja arvostaa vapautta, joka on kalliisti saavutettu.

Kunnioitus sydämissämme vietämme tätä päivää ja tulevia. Riihimäen kaupungin puolesta haluan toivottaa teille kaikille arvokasta kaatuneiden muistopäivää.

Kiitos.