Kansalaisvaikuttamisen ja demokratian toimintaedellytyksiä pitää vaalia joka päivä 

Viikonloppuna vietimme Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen juhlapäivää. Arviolta 97 prosenttia maailman väestöstä asuu valtioissa, joissa kansalaisvaikuttamista rajoitetaan. Valtiot rajoittavat kansalaistensa toimintaa esimerkiksi pidättämällä ihmisoikeuspuolustajia, hyökkäämällä toimittajia vastaan ja estämällä mielenosoitusten järjestämisen. Maailmanlaajuinen tilanne on heikentynyt 2000-luvun alusta lähtien. Kansalaisvaikuttaminen on tärkeä osa avointa demokratiaa, mutta valitettavasti demokratiakehitys laajemmin on myös ollut mollivoittoista viime vuosina.  

Suomessa tilanne on hyvä verrattain moniin muihin maihin ja meidän kansalaisyhteiskuntamme tilaa voi pitää avoimena. Tämä ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys edes meillä Suomessa. Huolestuttavana voi pitää sitä, että myös meillä Suomessa valtaa pitävät ovat muun muassa kyseenalaistaneet ihmisten tarvetta osoittaa mieltä sekä osallistuneet toimittajien maalittamiseen, jolla pyritään vaimentamaan yhteiskunnan kriittisiä ääniä.  

Kansalaisvaikuttamisen ja demokratian toimintaedellytyksiä pitää vaalia joka päivä määrätietoisesti. Osallistuvassa demokratiassa kansalaisten aktiivisella ja avoimella keskustelulla on keskeinen sija päätöksenteon perustana myös vaalien välillä. Fingo:n järjestämä Toimi, koska voit -kampanja muistuttaa meitä siitä, että vapaata kansalaisvaikuttamista rajoitetaan monissa maissa. Samalla kampanja kehottaa meitä kaikkia toimimaan ja vaikuttamaan, koska Suomessa voimme näin tehdä. 

Teksi on julkaistu myös Aamupostissa 4.11.2023

Kommentit

Jätä kommentti