Kuntaliiton rooli maakuntauudistuksessa puhututti valtuuskunnan kokouksessa

Miian mietteitä

Tällä viikolla järjestäytyi Kuntaliiton valtuuskunta historian ensimmäisessä kokouksessaan.

Sosialidemokraattinen ryhmä myös järjestäytyi ja ryhmän puheenjohtajaksi valittiin Joona Räsänen. Allekirjoittanut valittiin ryhmän varapuheenjohtajaksi. Kiitos siitä.

Kuntaliiton rooli tulevina vuosina tulee olemaan erittäin haastava. Yllätyksenä ei tullut se, että jo ensimmäisessä kokouksessa keskusteltiin Kuntaliiton suhtautumisesta mahdollisiin maakuntiin. Mielestäni Kuntaliiton uskottavuus on koetuksella sen alkaessa ajamaan nykyisen lakiesityksen mukaisten maakuntien etuja.

Maakuntien ja kuntien edut ovat niin suuressa ristiriidassa eikä maakunnista ole tulossa lainkaan itsenäisiä tällä mallilla. Alkuperäisistä tavoitteista ei taida enää kukaan puhua. Olen tämän viikon tuskaillut maakuntauudistusta aina ahdistumiseen asti. Eri maakunnissa valmistellaan nyt tulevia uusia maakuntia eri tahdissa. Minulle on alkanut vasta nyt selviämään mikä kaikki tässä uudistuksessa on pielessä ja millaista jälkeä se voi pahimmillaan saada aikaan.

Tilanne on hankala. Ensisijaisesti toivon, että nykyisen esityksen mukainen maakuntauudistus kaatuu. Samalla on kuitenkin pakko maakunnissa valmistautua ja yrittää valmistella mahdollisimman toimivia tulevia maakuntia. Maakuntavaalit pitäisi järjestää lokakuussa ja yhä edelleen lainsäädäntö on levällään. Demokratian kannalta tilanne on erittäin huolestuttavaa.