Kuntapolitiikan uusi vuosi on käynnistynyt vilkkaasti

Miian mietteitä
Kaupunginvaltuuston kokous 6.2.2023

Viime viikolla oli vuoden ensimmäinen valtuuston kokous, josta kirjoittelin myös yhdistyksen sivuille:

Eniten keskustelua heräsi kokouksen yhteydessä pidetyssä valtuustoinfossa kun hyvinvointialueen edustajat esittelivät asemanseudun sotekeskushanketta, josta tehdään parhaillaan esiselvitystä. Useisiin kysymyksiin saatiin vastaus, mutta vielä on monia seikkoja selvitettävänä. Nyt onkin aktiivisen keskustelun paikka ja tätä myös hyvinvointialueen johtaja Naukkarinen toivoi.

Viime viikon toinen kuntapäättäjän kohokohta oli #Rafo, kuntien talous- ja johtamisfoorumi. Ensimmäisen päivän Kuntaparlamentti keskustelussa asiantuntijat antoivat Marinin hallituskaudelle hyviä ja tyydyttäviä arvosanoja. Kausi on ollut haastava, mutta kriiseistä on selvitty myös talouden osalta kohtuullisesti verrattaessa muihin maihin.

#Rafossa pääosassa oli kuntatalous. Kuntatalouden osalta tulevat vuodet eivät näytä kovin ruusuisilta ja useissa käytäväkeskusteluissa pohdittiin jo mahdollisesti edessä olevien sopeuttamistoimien vaikeuskerrointa. (Kuntaliiiton pääekonomistin puheenvuoro summasi tilanteen hyvin kuntien näkökulmasta:https://kuntalehti.fi/…/minna-punakallion-kolumni-vahemman…/)

Olen aina todennut, että talouden suhteen tulisi mielummin toimia etupainotteisesti maltillisesti sekä suunnitelmallisesti, jolloin mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja enemmän. Näin on Riihimäellä myös monin kohdin tehty ja ennakollisen tilinpäätöksen mukaan tilanne näyttää hyvältä ja mikä tärkeintä, meillä on varaa panostaa kaupungin kehittämiseen.

Alkuviikosta suuntaamme kaupunginhallituksen kanssa pohtimaan tulevia vuosia ja kuulemme tuoreimmat ennusteet tuleville vuosille. Mielenkiintoiset päivät edessä ja on mielenkiintoista peilata aina omaa kotikaupunkia valtakunnalliseen tilanteeseen.