Luovilla harrastuksilla on terveydelle valtava merkitys

Riihimäellä järjestetään viikonloppuna SPOTTI Lasten ja nuorten teatteripäivä. Sain puhua tapahtuman avajaistilaisuudessa 25.5.2024.


Arvoisa eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Risikko, Suomen Harrastajateatteriliiton väki ja sekä kaikki SPOTTI-tapahtuman osallistujat, lämpimästi tervetuloa Riihimäellä ja kiitos, että saan tuoda tähän tilaisuuteen kaupungin puolesta tervehdyksen.

Erityisen hyvältä se tuntuu, koska vaikka koronavuodet tuntuvat jo nyt hieman kaukaisilta ja ajan riento tuntuu kovin kiivaalta, on noiden vuosien heijastukset näkyneet hyvin pitkään, varsinkin erilaisessa harrastustoiminnassa. On todella arvokasta, että tämänkaltainen erilaisia tahoja, lapsia ja nuoria yhteen kokoava tapahtuma on säilyttänyt paikkansa jo vuosikymmenen ajan, yli erilaisten haasteellisten vuosien. Siksi haluankin tässä heti kiittää kaikkia teitä, jotka olette mahdollistaneet tämän tapahtuman järjestämisen.

Tällä valtuustokaudella päättäjät ovat kiinnittäneet erityisen paljon huomioita lasten ja nuorten hyvinvointiin. Tällä viikolla saimme todella pysäyttäviä uutisia THL:n tutkimuksesta, joka osoitti, etteivät kaikki nuoret ole toipuneet pandemiasta. Mielenterveysoireilu ei ole vähentynyt lähellekään pandemiaa edeltävää tasoa, vaan päinvastoin osalla oireilu on jopa lisääntynyt. Ratkaisut näin laaja-alaiseen ongelmaan eivät voi jäädä yksilöiden hoitamisen tasolle, koska taustalla on todennäköisesti laajempia yhteiskunnallisia tekijöitä.

Näenkin, että ratkaisuja näihin haasteisiin löytyy esimerkiksi harrastustoiminnan tukemisesta sekä myös tällaisista iloisista, ihmisiä yhteen tuovista tapahtumista. Tutkimukset osoittavat, että luovilla harrastuksilla on terveydelle valtava merkitys. Vuonna 2022 Kansalaisfooruminen tekemässä selvityksessä ihmiset kertoivat läheisen harrastusyhteisön olevan tärkein syy harrastaa. Peräti 81% vastaajista kertoi saaneensa uusia kavereita harrastuksen myötä. Kaverisuhteet ja ylipäätänsä muiden kanssa harrastaminen vahvistavat myös mielen hyvinvointia.

94 % kulttuurin harrastajista kertoi myös oppineensa jotain uutta itsestään harrastuksen myötä. Oppiminen on mukavaa, kun ympärillä on turvallinen ryhmä ja ilmapiiri on salliva. Kulttuuriharrastuksessa saa olla oma itsensä muiden kanssa, ja ne tuovat erilaisista taustoista tulevia ihmisiä yhteen. Tuollainen, salliva ja ihmisiä yhteen tuova yhteisö, haluaa olla myös Riihimäen kaupunki.
Riihimäki haluaa olla myös tulevaisuuden tekijöiden koti ja haluamme kehittää kaikkien asukkaiden tulevaisuuden taitoja. Tulevaisuuden osaaminen edellyttää luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä, yhteisöllisiä työskentely- ja digitaitoja, unohtamatta empatiaa ja tunneälyä.

Näitä taitoja haluamme vahvistaa muun muassa korkeatasoisen robotiikka opetuksen avulla, jota Riihimäellä voi oppia aina varhaiskasvatuksesta korkeakouluun asti. Tulevaisuuden taitoja opitaan myös taideopetuksen- ja harrastamisen parissa. Haluamme myös, että kaupunki tunnetaan jatkossakin teatterin tulevaisuuden tekijöiden kasvattajana.

Luovuus on yksi elämää ylläpitävistä voimista. Sillä on suuri merkitys sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta. Yksilö voi ilmaista itseään luovuuden avulla, ja yhteiskunta kehittyy, kun sen jäsenet tekevät luovia ratkaisuja ja uudistavat vanhoja käytäntöjä. Uskonkin, että robotiikkaa ja luovuutta ruokkimalla Riihimäellä syntyy innovaatioita, joilla ratkaistaan aikakautemme suuria haasteita. Haluammekin olla suuri pikkukaupunki, joka muuttaa maailmaa -hauskuutta unohtamatta.

Näillä sanoilla haluan toivottaa teille kaikille oikein iloista ja antoisaa Spotti-festareita!

Kommentit

Jätä kommentti