Nolla on nolla ja sellaisena pysyy

Miian mietteitä

 

Nähtävästi ehdokasesittelyni innoittamana Aamuposti-lehden tekstiviestipalstalla oli 21.1.2015 onnellinen tarina, jossa kerrottiin nollatyösopimuksen johtaneen vakituiseen ja kokoaikaiseen työsuhteeseen. Hienoa kuulla tällaisia tarinoita. Valitettavasti olen myös kuullut paljon toisenlaisia tarinoita.

Viime viikolla sosiaalisessa mediassa levisi MTV Uutisten vanhan työntekijän kertomus, jossa työntekijä oli roikkunut nollatuntisopimuksella palkkalistoilla lähes kolme vuotta vuokratyöfirman kautta. Nollatyösopimukseen kuului jatkuva epävarmuus. Työntekijä sai kolmen viikon välein jännittää, olisiko hänellä töitä ja kuinka paljon.

Olen myös kuunnellu ihmisten kertomuksia siitä, kuinka heillä on ollut useita nollatuntisopimuksia, mutta tästäkin huolimatta on toimeentulo ollut erittäin haastavaa. Ja eihän se ole ihme, koska 0+0+0=0 vaikka kuinka asiaa kääntelisi.

Nollatyösopimus takaa työsuhteen, mutta ei työtä. Kun ei ole takuuta työstä, ei ole myöskään takuuta toimeentulosta. Elämää ei voi suunnittella kuin ainoastaan seuraavan työvuorolistan päähän tai jos edes siihen asti. Työntekijä joutuu näin tilanteeseen, jossa kaikki työ on otettava vastaan omista suunnitelmistasi huolimatta. Työnanataja voi koska tahansa päättää, ettei annakaan enää työntekijälle työtunteja, ilman minkäänlaisia perusteluita. Nollatyösopimus on joustavuuden huippu: työntekijä voi odottaa töitä hamaan tappiin asti ilman, että työnanatajalle koituu asiasta minkäänlaisia kustannuksia. Jos työntekijä irtisanoo vakituisen nollatyötuntisopimuksen, langetetaan hänelle karenssi, eikä hän näin ollen ole oikeutettu työttömyyskorvaukseen.

Operaatio Vakiduuni ajaa nolla- ja osa-aikatyöntekijöiden aseman parantamista kansalaisaloitteella. Aloitteen tarkoituksena on saada alle 18-tunnin viikkotuntimääräiset osa-aikasopimukset mahdollisiksi vain silloin kun ne ovat perustelluita tietyin edellytysten täyttyessä. Näitä edellytyksiä voisi olla mm. opiskelu ja lasten hoito, osa-aikaeläke tai muut näihin rinnastettavat syyt. Suosittelen lämpimästi tutustumaan kansalaisaloitteeseen.