Onnea satavuotias Suomi, moderni hyvinvointiyhteiskunta!

Miian mietteitä

Satavuotias Suomi juhlii tänään ansaitusti. Riihimäen Urheilutalolla järjestetään Itsenäisyyspäivän tanssiaiset, joissa minulla on kunnia pitää juhlapuhe.

Alla on tervehdykseni 100-vuotialle Suomelle ja juhlaväelle.

 

Arvoisat juhlavieraat!

 

Upea tunne olla täällä teidän kanssa juhlistamassa meille kaikille niin rakkaan isänmaamme itsenäisyyspäivää.

 

Suomi on maailman mittakaavassa ja historian valossa ainutlaatuinen yhteiskunta. Satavuotiaan Suomen tie köyhästä maasta moderniksi hyvinvointiyhteiskunnaksi on rakennettu yhteisen päätöksenteon kautta, uskomalla ihmisten väliseen tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen sekä ahkeraan työntekoon. Se on vaatinut sinnikkyyttä, mutta ennen kaikkea sisua. Sisua joka alkaa sieltä, mihin sinnikkyys päättyy. Sisua, joka on itsensä ylittämistä ja hyvän tekemistä.

 

Suomi on osoittanut, että pienikin voi ponnistaa ja Suomi onkin monella mittarilla mitattuna maailman kärjessä. Millainen on satavuotias Suomi näiden mittareiden kautta tarkasteltuna?

 

Se on Suomi, jossa kansakunta hengittää maailman kolmanneksi puhtainta ilmaa ja syö Euroopan puhtainta ruokaa. Se on yrittäjien ja työntekijöiden pitkiä työpäiviä maassa, joka on Euroopan kolmanneksi paras maa yritystoiminnalle. Yrityksiä, joiden toimintatavat ovat eettisesti kestäviä kansanvälisesti vertailtuna. Se on kaikkien meidän yhteen hiileen puhaltamista, kovaa työntekoa ja opiskelua, jotta maamme pysyy kestävän kilpailukyvyn kärkimaana.

 

Arvoisat juhlavieraat, me myös juomme henkeä kohti eniten kahvia maailmassa. Satavuotias Suomi onkin loputon määrä erilaisia tapaamisia. Tapaamisia, joissa eri toimijat, yritysten johdosta päättäjiin sekä yhdistysaktiiveista aktiivisiin kansalaisiin, kokoontuvat kahvikuppien ääreen pohtimaan, miten takaamme sen, että Suomi on tulevaisuudessakin yksi vakaimmista ja vapaimmista maista.

 

Satavuotias Suomi on sitä, kun lapsi saa kasvaa maassa, joka on yksi maailman turvallisimmista ja tasa-arvoisimmista. Se on lapsen riemua oppimisesta maailman parhaassa peruskoulussa sekä vanhempien luottamusta yhteiskunnan oikeudenmukaisuuteen. Se on rauhallinen olo isovanhempien mielessä, kun he tietävät, että he, heitä edeltäneet sekä heitä nuoremmat sukupolvet ovat rakentaneet yhteiskuntaa, jossa heidän lapsistaan ja lapsenlapsistaan voi tulla mitä tahansa.

 

Muun muassa tätä kaikkea on satavuotias Suomi mittareiden kautta.

 

Se on myös kiitollisuuden velkaa menneille ja nykyisille sukupolville siitä, kuinka upean maan olemme yhdessä rakentaneet. Tätä me haluamme kaikki viedä myös eteenpäin. Ja koska meillä on sisua, haluamme tehdä siitä koko ajan paremman.

 

Avoin Suomi ei pelkää muutosta. Riihimäki ja koko Suomi tarvitsevat tulevaisuudessa uskoa ihmisiin, sisukkuutta, unelmia ja rohkeutta. Niitä samoja menestyksen avaimia, joilla maata on ansiokkaasti rakennettu tähänkin saakka.

 

Suomen tulevaisuus on yhtä kirkas kuin siitä uskallamme unelmoida ja niin valoisa kuin haluamme siitä tehdä.

 

Haluan Riihimäen kaupungin puolesta onnitella satavuotiasta isänmaatamme ja toivottaa teille kaikille hyvää itsenäisyyspäivää ja ihania juhlia.

 

Unelmoidaan sisukkaasti ja rohkeasti.

 

Kiitos.