Pääradan kehittäminen yhdeksi kärkihankkeeksi

Miian mietteitä

Jatkaaksemme uutisjuttua (AP 14.1.), on pääradan kehittäminen etenkin Helsinki-Tampere -välillä ensiarvoisen tärkeää. Erilaisia keinoja pääradan parantamiseksi on kyllä suunniteltu ja niitä pitäisi nyt saada konkreettisemmin myös valtion budjettikirjaan. Esimerkiksi Helsinki-Turku radan suunnitteluun varattiin vuonna 2019 40 miljoonaa euroa, kun päärataa varten vain miljoona euroa. EU-tuen hakemisen edellytyksenä suunnitteluun olisi pitänyt panostaa kahdeksan miljoonan euron verran.

 

Päärataan panostaminen vähentää Liikenneministeriön selvitysten perusteella junien häiriöherkkyytä ja viivettä. On laskettu, että kalustomäärän olisi syytä tuplaantua välillä Riihimäki-Helsinki vuoteen 2040 mennessä. Tämä tarkoittaa suomeksi siis sitä, että kaukojunia kulkee tunnissa yksi enemmän per suunta ja lähijunia aiemman kahden sijasta neljä per suunta.

 

Riihimäkeläisille ja hyvinkääläisille olisi myös tärkeää, että Helsingissä saadaan toteutettua laituripaikkoja vapauttavia raidehankkeita, kuten Pisara tai Lyyra. Kun kapasiteettia vapautuu, voidaan rakentaa pääradalle suunniteltu viides raide välille Jokela-Pasila, joka mahdollistaa kahden junan kulkemisen samaan aikaan etelää kohti.

 

Nämä hankkeet eivät edesauta pelkästään täällä asuvien liikkumista tai paikallista elinkeinoelämää, vaan niillä on suora vaikutus saavutettavuuden suhteen muun muassa Tampereelle, Poriin, Jyväskylään ja Seinäjoelle sekä heijastevaikutuksia näiden kaupunkikeskusten seutukuntiin. Jos siis haluamme vastata ilmastonmuutoksen tuomaan haasteeseen ja tehdä raidehankkeen, jonka vaikutukset ulottuvat mahdollisimman laajalle alueelle Suomessa, on päärataa kehitettävä ja korjattava.

 

Muun muassa näistä syistä päärataan pitää panostaa tulevalla vaalikaudella. Tässä on yhteistyön paikka koko Hyvinkää-Riihimäki -talousalueella.

 

Miia Nahkuri

kaupunginhallituksen puheenjohtaja (sd.)

eduskuntavaaliehdokas

Riihimäki

 

Jussi Kukkola

kaupunginhallituksen jäsen, maakuntavaltuustoryhmän puheenjohtaja (sd.)

eduskuntavaaliehdokas

Hyvinkää