Suomen työllisyystilanne synkkenee – Hallituksen toimet syventävät ahdinkoa

­Aivan liian monessa perheessä on tällä hetkellä huoli töiden jatkumisesta ja jatkuvat uutiset uusista muutosneuvotteluista, lomautuksista ja irtisanomisista ovat synkistäneet tätä syksyä toden teolla.

Tuoreimpien työ- ja elinkeinoministeriön tietojen mukaan avoimien työpaikkojen määrä on romahtanut vuodessa 53 000:lla ja näin ollen hallituksen tavoite 100 000 uudesta työpaikasta lipuu koko ajan kauemmas. T yöttömiä on 30 000 enemmän kuin vuosi sitten ja tällä hetkellä jokaista avointa työpaikkaa kohden on viisi työtöntä. Hallitus selittää huonoa työllisyyttä talouden suhdanteella. Suhdanne on kuitenkin sama kaikkialla Euroopassa, ja silti EU:sta ei löydy toista maata, jossa työllisyysasteen kehitys tällä vaalikaudella on ollut yhtä huonoa kuin Suomella.

Hallituksen työllisyyspolitiikan ytimessä on toistaiseksi ollut työttömien toimeentulosta leikkaaminen sekä uudelleenkouluttautumisen vaikeuttaminen. Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen tässä tilanteessa oli varsin kestämätön päätös. Myös ministeriöiden tuottavuusohjelmien sakset iskevät esimerkiksi opettajien täydennyskoulutukseen, joka on mahdollistanut vuosittain kymmenien tuhansien opettajien täydennyskoulutuksen. Te-palvelut ovat siirtymässä kuntien vastuulle, mutta hallitus on viemässä uudistukselta pohjan viemällä työvälineet ja kestävän rahoituspohjan. 

Työllistymisen suurimpia esteitä ovat tutkimusten mukaan terveydentila, vääränlainen tai puuttuva osaaminen sekä maantieteelliset haasteet. On kestämätöntä, että hallituksen vastaus näihin haasteisiin on leikata terveydenhuollosta, vaikeuttaa uudelleenkouluttautumista ja oman osaamisen päivittämistä sekä leikata asumistukea, jolloin etenkään pienipalkkaisten ei kannata muuttaa suurempiin kaupunkeihin.

Nyt olisi aika muuttaa suuntaa. SDP on jo pitkään kehottanut hallitusta vastaamaan rakennusalan romahdukseen, panostamaan kasvun luomiseen sekä vakauttamaan työmarkkinat, jotka hallitus on ajanut kriisiin omalla toiminnallaan. Nämä ovat ensimmäisiä askeleita työllisyysasteen nostamisessa. Työmarkkinoiden luottamusta on rakennettava pala palalta uudestaan – vähintä mitä hallitus voi tehdä, on olla aiheuttamatta enää lisää vahinkoa omalla toiminnallaan.

Hallituksen tulisi myös panostaa työuupumuksen ja muiden työkyvyn haasteiden ratkaisemiseen, koulutukseen ja osaamiseen, osatyökykyisten työllistämiseen sekä esimerkiksi ylivelkaantuneiden tilanteen helpottamiseen. Työllisyysastetta on mahdollista nostaa oikeudenmukaisella tavalla, jos tahtoa on.

Teksti on julkaistu myös Aamupostissa ja Hämeen Sanomissa.

Kommentit

Jätä kommentti