Terveisiä Euroopan ytimestä, Brysselistä!

Miian mietteitä

Takana on antoisa ja erittäin opettavainen opintomatka maakuntahallituksen kanssa Euroopan ytimessä, Brysselissä. Ohjelma oli todella kattava ja päivien aikana kaikki keskeiset EU:n päätöksentekoon ja vaikuttamiseen liittyvät asiat tuli kerrattua useampaan otteeseen. Antoisinta olivat keskustelut sekä päättäjien ja eri tahojen virkamiesten kanssa. 

Ensimmäisenä päivänä tutustuimme Häme EU Officen toimintaan tarkemmin. Kanta-Häme on mm. yrityksien kansainvälistymisessä sekä eri rahoitusinstrumenttien hyödyntämisessä takamatkalla, joten tehtävää riittää. Jokainen päivien aikana kohtaama päättäjä ja virkamies korosti sitä, että tehokkaan vaikuttamisen näkökulmasta Brysselissä on oltava läsnä. Tällä hetkellä hankerahoituksella toimivan oman Hämeen EU Officen toiminnan vakiinnuttaminen onkin meillä edessä. Alueen yrittäjät, tutustukaa Officen maksuttomiin palveluihin täältä: https://www.hameenliitto.fi/…/kansainvalisy…/hame-eu-office/

Päivien aikana vierailimme myös parlamentissa, komissiossa, alueiden komiteassa sekä tutustuimme Suomen pysyvään EU-edustustoon ja sekä Suomen Belgian suurlähetystöön. Näiden lisäksi keskustelimme virkamiesten kanssa eurooppalaisista liikenneverkoista, maaseutupoliittista sekä pienten ja suurten kaupunkien tukemisesta. Näin riihimäkeläisenä oli tietenkin hienoa kuulla se, että näissä keskusteluissa nousi esiin Voimalan kehittäminen sekä robotiikka. 

Strateginen autonomia korostui etenkin Suomen EU-suurlähettiläs Markku Keinäsen illallisella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tarvitsemme enemmän yhtenäistä Eurooppaa, joka ei ole esimerkiksi teknologian ja energian osalta niin riippuvainen Venäjästä tai Kiinasta. Kun tapasimme eri tilaisuuksissa parlamentin jäseniä, Heinäluoman sekä Pietikäisen, samat tavoitteet ja EU:n kyky vastata aikamme suurimpiin haasteisiin korostuivat. 

Paljon muutakin mahtui näihin kolmeen hyvin intensiiviseen päivään, niistä ehkä myöhemmin lisää. 

Itsellä päällimmäisenä fiiliksenä on jälkeen kiitollisuus siitä, että sain kokea ja oppia taas uutta. Kiitos koko maakuntahallitukselle loistavasta reissusta, saatiin valtavasti eväitä omaan työhömme.