Vaihtoehtojen aika ei ole ohi

Miian mietteitä,Yleinen

Tänä vuonna Hämeen Sosialidemokraatit kokooontui kevätkokoukseen Asikkalaan. Avauspuheenvuorossa nostin esiin sen, ettei vaihtoehtojen aika ole ohi. Sote- ja maakuntauudistuksessa osa hallituksen edustajista on alkanut perustella sote- ja maakuntauudistusta pakolla. Pakko on huonoin perustelu, aina on vaihtoehtoja. Alla on avauspuheenvuoroni piirikokouksessa, joka pidettiin upeissa maisemissa Asikkalassa 14.4.2018.

 

Arvoisa piirikokousväki!

Hyvät toverit, ystävät rakkaat!

Olemme kokoontuneet tänään tänne kevätpiirikokoukseen Asikkalaan, kauniiden maisemien ääreen. Näin kevätkokouksessa summaamme edellisen vuoden. Vuosi 2017 oli meille hämäläisille sosialidemokraateille onnistunut. Yhä edelleen haluan kiittää siitä teitä toverit.

Kevät on saapunut tänä vuonna hitaasti. Sanotaan, että kevät on uuden alku. Tällä viikolla toivoin näin käyvän myös, kun hallitus kokoontui kehysriiheen. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan hallituksen tuttu linja säilyi. Linja, joka ei tartu eriarvoistumiseen, vaan lähinnä keskittyy pieneen näpertelyyn. Eläkeläisiin, opiskelijoihin, lapsiperheisiin ja työttömiin kohdistuneet leikkaukset jäivät voimaan. Hallitus jatkoi myös työntekijöiden aseman heikentämistä tällä kertaa puuttumalla palkansaajien työsuhdeturvaan. Näistä ja muista ajankohtaisista asioista pääsemme tänään keskustelemaan poliittisen tilanteen yhteydessä, jota tulee alustamaan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

 

Eräät tahot ovat toistelleet jo vuosia, että vastakkainasettelun aika on ohi. Minä uskon sopimisen kulttuuriin ja rakentavaan yhteistyöhön yli puoluerajojen. Näin voimme viedä parhaiten myös meille sosialidemokraateille tärkeitä asioita eteenpäin. Isoihin uudistuksiin tarvitsemme tukea. Jotta voimme viedä eteenpäin meidän omaa perustuvamallia, yleisturvaa tai vaikkapa perhevapaauudistusta, tarvitsemme tukea myös muilta. Vaikka vastakkainasettelun aika olisi ohi, vaihtoehtojen aika ei katoa koskaan. Tänään pääsemme pohtimaan tarkemmin yhdessä meidän hämäläisten vaihtoehtoa.

 

Tämän kokouksen yksi teemoista on myös tulevat vaalit. On pakko myöntää, etten muista koska olisin viimeksi tuntenut yhtä ristiriitaista oloa päättäjänä kuin nyt. Samaan aikaan kun rakennamme vastuullisina päättäjinä, mahdollisimman hyviä, uusia maakuntia, toivon, ettei niitä koskaan tule. Samaan aikaan, kun valmistaudumme maakuntavaaleihin, vaaleihin jotka alkavat olla aidon ja toimivan demokratian näkökulmasta todella surulliset, toivon, ettei vaaleja koskaan järjestetä.

 

Yksi on kuitenkin varmaa. Vaalit tulevat, mitkä vaalit, se selviää aikanaan. Vaalityö ei mene koskaan hukkaan, aina tulee uusia vaaleja. Jotta suuntaa voidaan muuttaa, jotta voimme vaikuttaa, tarvitsemme äänestäjien luottamuksen tulevissa vaaleissa koko Suomessa.

 

Näillä sanoilla avaan tämän kevätpiirikokouksen ja toivotan teidät kaikki tervetulleiksi!