Valtuustoaloite Pride-liputuksesta Riihimäen kaupungissa

Miian mietteitä,Yleinen

Helsinki Pride on Suomen suurin ihmisoikeustapahtuma ja yksi vuoden suurimmista yleisötapahtumista. Helsinki Pride -viikkoa juhlitaan jälleen ensi kesänä juhannuksen jälkeisellä viikolla 24.6.–30.6.2019. Viikon aikana järjestetään noin 90 erilaista keskustelutilaisuutta ja muuta tapahtumaa. Viikko huipentuu lauantaina 29.6. järjestettävää Pride-kulkueeseen ja Puistojuhlaan. Viime kesänä marssille osallistui arvioiden mukaan ennätykselliset 100 000 ihmistä. Myös Riihimäellä on järjestetty Pride-juhlintaa, ensimmäisen kerran vuonna 2005.

Pride on ennen kaikkea ihmisoikeustapahtuma. Sen ydinviesti on, että riippumatta siitä, ketä rakastaa ja mihin sukupuoleen tuntee kuuluvansa, jokaisella meistä on oikeus olla oma itsensä, joutumatta pelkäämään syrjintää, häirintää tai väkivaltaa. Tällainen vapaus ei ole ollut eikä ole itsestäänselvyys.

Yhä edelleen myös lainsäädännössä on paljon tehtävää yhdenvertaisuuden saavuttamiseksi. Räikein epäkohta on nykyinen epäinhimillinen ja ihmisoikeuksia loukkaava translaki, joka on uudistettava kokonaisuudessaan itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi. Nykyinen lisääntymiskyvyttömyyttä ja pitkää arviointijaksoa sukupuolen vahvistamisen ehtoina edellyttävä laki ja ahtaat asenteet tuottavat tarpeetonta kärsimystä niille lapsille, nuorille ja aikuisille, jotka ovat sattuneet syntymään kehoon, joka ei vastaa sitä, keitä he sisimmässään ovat.

Yhä useammat kaupungit, viranomaiset, yritykset ja muut toimijat osallistuvat vuosittain Pride-juhlintaan ja muistuttavat omassa toiminnassaan sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta, yhdenvertaisuudesta ja jokaiselle meistä kuuluvista jakamattomista ihmisoikeuksista.

Esitämme, että myös Riihimäen kaupunki juhlistaa ihmisoikeuksia ja Pride-liikettä liputtamalla Helsinki Pride -viikolla sateenkaaren väreissä ja huomioimalla viikon aikana omassa toiminnassaan näkyvästi yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden.

 

Riihimäen kaupunginvaltuustossa 10.12.2018

Miia Nahkuri (sd.)

Aino-Kaisa Pekonen (vas.)

Sari Jokinen (vihr.)