Veteraanien perinnön siirtäminen on myös työtä tulevaisuuden eteen

Miian mietteitä

Eilen 27.4.2018 vietettiin Kansallista veteraanipäivää. Sain kunnian tuoda Riihimäen juhlaan kaupungin tervehdyksen.

 

Kunnioitetut veteraanit, kenraalimajuri Parkatti jaarvoisat juhlavieraat!

On suuri kunnia ja etuoikeus olla täällä tänään teidän kanssanne. Kansallisen veteraanipäivän keskeisenä teemana on veteraanien perinnön siirtäminen seuraaville sukupolville. Veteraanisukupolven perinteen tallentaminen ja siirtäminen nuoremmille sukupolville ei kuitenkaan ole vain sotahistoriallisten tapahtumien keräämistä ja tallentamista. Ne ovat myös tärkeitä, mutta tärkeämpää minusta, on ymmärtää sitä sitkeyttä, sisua ja lojaalisuutta, jotka auttoivat kestämään sotien koettelemukset. Samalla tulee muistaa sekä kunnioittaa sitä, kuinka tämä sama sukupolvi jälleenrakensi isänmaata sotien jälkeen.

Tämä huhtikuun 27. päivä on sodan päättymisen päivä ja etenkin rauhan päivä. Rauhan, jonka saavuttamiseksi ja myös sen säilyttämiseksi on tehty paljon töitä. Itsenäisyyden puolustamisen jälkeen sodan käynyt sukupolvi loi pohjaa nykyiselle hyvinvointivaltiolle ja jälleenrakensi sodan vaurioittamaa Suomea. Sitä upeaa kotimaata, joka on tarjonnut meille kaikille uusille sukupolville ainutlaatuisia mahdollisuuksia kouluttautua, kasvattaa perhettä turvallisessa ympäristössä ja elää terveempänä kuin koskaan aikaisemmin. Se on tarjonnut meille suomalaisille mahdollisuuksia edetä elämässä eteenpäin sellaisella tavalla, josta osassa maailman maista voidaan valitettavasti yhä edelleen vain haaveilla. Ilman kaikkea tuota uurastusta, meidän Suomemme näyttäisi kovin erilaiselta.

Nykyhetki on menneisyyden tulosta. Veteraanien perinnön siirtäminen on myös työtä tulevaisuuden eteen. Jos ei tiedä miten ja mistä olemme tähän tulleet, ei voi myöskään nähdä tulevaisuuteen. Tästäkin syystä veteraanipäivällä on tärkeä merkitys.

Menneisyyttä tarkasteltaessa ensimmäisenä mieleeni nousee kiitollisuus. Mitään tunnetta ei ole niin vaikea pukea sanoiksi kuin kiitollisuutta. Sanat eivät tunnu koskaan riittävän. Siihen asti, kunnes löydämme sanat, jotka pystyvät saavuttamaan ajatustemme tason, meidän on sanottava: Kiitos.

Kunniamme on huolehtia teistä miehistä ja naisista joiden ansiosta saamme elää itsenäisessä ja vapaassa maassa.

Riihimäen kaupungin puolesta haluan kiittää teitä kunnioitetut veteraanit. Kaupungin puolesta haluan myös toivottaa teille kaikille rauhaisaa ja kaunista kevättä sekä oikein hyvää veteraanipäivää.